Weekend la Marea Neagra

Posted by in diverse

M-am intors acum o ora din ultimul weekend petrecut anul asta la Marea Neagra in Romania (urmeaza saptamana viitoare un ultim weekend pe anul asta la Marea Neagra, dar in Bulgaria, in team-buildingul Kinecto :) ). Cateva observatii:

  • inca o data (mi-am) dovedit ca Romania e superba: cand mergeti la mare, intorceti-va pe drumul spre Calarasi – zona e foarte frumoasa si sunt cateva locuri deosebite de vizitat: Manastirea Sf. Filip, copia dupa Columna lui Traian sau Manastirea Sf. Ap Andrei (cu o priveliste de vis)
  • litoralul romanesc aproape pustiu: foarte putine magazine si restaurante mai erau deschise, iar hotelurile se pregateau si ele de inchidere. Motivul? Lipsa de turisti. Sunt tare curios cum va fi la Balcik in privinta asta
  • cum am ales locul de cazare pentru cele doua nopti: in Saturn (unde am decis sa ramanem) sunt vreo 15 hoteluri. Am mers la patru dintre ele -majoritatea de trei stele- si am cerut sa mi se arate camera, inainte de a achita. Din pacate, conditiile sunt in continuare foarte modeste. Baia murdara, lenjeria cu pete, personalul mai deloc amabil.
  • In final, am avut doua optiuni: hotel Saturn si hotel Adria – ambele ok, curate si la preturi pe masura serviciilor oferite (spre exemplu, daca o camera dubla la Hora, hotel de trei stele era 170 ron – una la hotel Adria era 120 ron).

Astept de cativa ani revigorarea turismului romanesc. Semenele pe care le da sunt slabe, aproape inexistente. Haideti sa facem fiecare dintre noi un efort pentru a-l sustine, sa vedem lucrurile pozitive si sa incercam sa le indreptam pe cele negative.

Bulgaria e mai urata, mai mica, mai plina de oameni nesuferiti, cu mancare mai proasta decat aproape oriunde in Romania. Dar stie / a invatat sa isi monetizeze foarte bine serviciile; a invatat sa puna taxe de intrare pana si la o pestera unde a locuit un pustnic sau la o biserica din 1700. Romania nu are carente doar la nivelul ofertei turistice, dar si la nivelul comportamentului turistilor.

Iar cand scriu aceste randuri ascult la televizor o stire potrivit careia doua lebede de pe lacul Herastrau s-au… inecat cu guma de mestecat pe care le-au dat-o vizitatorii.

Hai sa ii educam pe cei care mai au o sansa de a-si reveni din ipocrizie, iar pe ceilalti… sa-i lasam sa se delecteze cu lumea lor virtuala, pline de poze de prost gust si comentarii monosilabice.