Topul online al bancilor din Romania

Posted by in bancar, online

Care sunt siteurile bancare cele mai vizitate in Romania? Cati vizitatori acceseaza lunar un site bancar, cate pagini viziteaza ei si care timpul mediu petrecut pe un astfel de site?

La aceasta serie de intrebari mi-am propus sa raspund realizand un clasament al siteurilor bancare din Romania. Clasamentul are la baza statisticile furnizate de Google AdPlanner – sunt asadar aproximative (Google foloseste pentru acest tool toolbarul pe care l-au instalat utilizatorii; acesta este motivul pentru care, pentru siteurile bancare cu numar foarte mic de vizitatori, nu sunt disponibile statistici).

Ce contine clasamentul siteurilor de banci din Romania?

In clasament (pe care il puteti vizualiza la finalul acestui mesaj) am luat in considerare mai multi indicatori: numarul unic de vizitatori, numarul de vizite, numarul de pagini accesate, reach-ul (cat la suta din utilizatorii romani au accesat siteul respectiv), timpul mediu pe site si topul real. Topul real prezinta cate doua numere, corespunzatoare situatiei bancii respective in doua clasamente: cel in functie de activul net bilantier si fondurile proprii in decembrie 2007, publicat de BNR si cel care ia in calcul capitalul social detinut, realizat de Ziarul Financiar la sfarsitul anului trecut.

Ce informatii releva clasamentul bancar online?

In urma analizei clasamentului respectiv, reies mai multe observatii interesante, printre care:

  • siteul bancar cel mai vizitat este cel al BCR – ceea ce era de asteptat. Ce e mai putin de asteptat este numarul de vizitatori – dublu fata de cel al siteului bancar situat pe locul 2 (290.000 vizitatori unici BCR, fata de 140.000 Banca Transilvania) si timpul mediu foarte mare, de aproape 10 minute, petrecut de vizitatori pe site
  • cea mai buna pozitionare, fata de situatia reala, in functie de activele bancare, o are siteul LibraBank. In clasamentul online acesta este situat pe locul 11-12, in timp ce, in functie de active, banca se situa la sfarsitul lui 2007 pe locul 28.
  • timpul mediu petrecut pe site cel mai mare il au site-urile Bancpost (9’40”) si Credit Europe Bank (10′)
  • numarul cel mai mare de pagini afisate per utilizator il au siteurile Bancpost (15 pagini) si OTP Bank (12 pagini)

Acestea fiind spuse, iata, in continuare, topul despre care discutam. Imi propun sa il actualizez periodic, asadar daca aveti sugestii de imbunatatire, la astept in comentarii. Pentru detalii, puteti accesa o lista detaliata (dar neactualizata) a bancilor din Romania.