Okidoki – primul pas spre cautarea locala?

Posted by in motoare de cautare

Ieri, MediaPro Interactiv a lansat motorul de cautare la care Orlando si echipa sa lucreaza de vreun an de zile.

Construit in ideea de a oferi rezultate cat mai bune la cautarile pe internet pentru site-urile cu continut in limba romana, Okidoki poate fi utilizat atat pentru cautari generale instant, cat si pentru cautari specifice in principalele site-uri de stiri, pe bloguri si pe conturile de Twitter.
„Noi speram sa avem succes pentru ca ne focusam strict pe Romania si speram ca astfel sa ne adaptam mai repede la piata locala de cautare”, a declarat Orlando Nicoara, directorul general al MPI. „La nivel local, noi speram sa oferim rezultate mai bune decat rivalii la cautarea pe net”, a adaugat el. (Ziarul Financiar)

OkiDoki nu este primul motor de cautare pe plan local. Au fost inainte sau au aparut intre timp Gofind, Gorila, Murfi, Scormoneste, Helyda, Zuzuka, Baluba, Yoozila sau Zeppy.

Are insa o serie de avantaje fata de celelalte motoare de cautare romanesti:

  • echipa experimentata, implicata in dezvoltarea unui numar mare de proiecte de publishing
  • coordonator care cunoaste piata online din Romania foarte bine
  • beneficiaza de puterea oferita de un imperiu media: promovare gratuita (OkiDoki este deja motorul de cautare default pe toate siteurile MPI), acces la baza de date a siteurilor si la un numar foarte mare de utilizatori

Cu toate aceste avantaje, pentru utilizator conteaza mai putin al cui este siteul sau cat de bine e promovat. Ce este esential sunt rezultatele livrate – acuratetea acestora. Si, tinand cont ca OkiDoki are un adversar major in Google (chiar si doar pentru cautarile in limba romana), este absolut necesar, din punctul meu de vedere, ca acum, in momentul lansarii, OkiDoki sa faca o impresie buna.

Acesta este motivul pentru care am ales sase cuvinte cheie si am verificat rezultatele oferite de Google, OkiDoki si Murfi. Cuvintele cheie sunt: stiri, referate, subtitrari, matrimoniale, politica si Romania. Iata primul site returnat, pentru fiecare dintre ele:

Motor de cautare Stiri Referate Subtitrari Matrimoniale Politica Romania
Google Ziar.com Referat.ro Subtitrari.RegieLive.ro Prieteni.okay.ro wiki wiki
OkiDoki ProTV Clopotel.ro Subtitrari.us Matrimoniale.ro Politice.ro Romania-ta.ro
Murfi Stiri-Ploiesti.info ReferateNelimitate.ro MySubtitles.ro Nossi.ro ZF.ro Coandi.ro

Ce bine e optimizat ProTV.ro, nu? 😀 Dincolo de ‘ciudata intamplare’ de a fi pozitionat ProTv pe primul pentru cautarea stiri, OkiDoki a returnat rezultate destul de relevante, asemanatoare intr-o masura destul de mare cu cele furnizate de Google si net superioare celor prezentate de Murfi.

Fata de ultima data cand am testat acest motor de cautare, observ o crestere destul de interesanta la nivelul relevantei rezultatelor, ceea ce nu poate fi decat promitator pentru un search-engine care mai are insa destul de asteptat pana va concura in mod real cu Google. Dar care are toate sansele sa creasca si sa isi imbunatateasca algoritmul, pentru a deveni cel mai bun motor de cautare interna, inclusiv real-time.

La nivel de design si de structura a primei pagini, nu stiu cat de utile sunt linkurile de stiri/sport/muzica… daca vreau informatie de genul acesta, intru pe un site de profil, nu pe un motor de cautare. Sau poate se doreste atragerea de vizitatori din… Google?

Asadar, overall – un motor de cautare interesant, in crestere, care la maturitate poate atinge obiectivele pe care le au Orlando si Adrian Sarbu. Dragos, pe la Realitatea nu lansati niciun motor de cautare, nimic? 😛