Momentele de glorie ale siteurilor

Posted by in amintiri din www, online

Bine v-am regasit, dupa o absenta destul de indelungata din zona blogurilor. S-au schimbat multe in ultima perioada, de la personal stuff la zona online, din Romania si worldwide. Astazi voi scrie insa despre doua siteuri, unul care isi traieste momentele de glorie, altul care incepe sa devina istorie. Istorie online.

Geocities.com

Prin 1999, cand am descoperit internetul am avut, la nicio luna de navigat, uimitoarea idee sa-mi fac site. 😀 Si cum in www era, pe vremea aceea, o abundenta de gratuitati, am avut si domeniu gratuit (.com, printr-un serviciu care se numea parca NameZero), dar si hosting gratuit (prin Geocities, care tocmai fusese cumparat de Yahoo). Geocities avea un editor what-you-see-is-what-you-get foarte misto si mi-a trebuit ceva timp (vreo luna jumate) sa-mi dau seama ca de fapt siteurile nu se fac asa. In fine, de-a lungul timpului am renuntat la ei, am trecut la alte servicii de hosting, cu mai multe optiuni, insa Geocities ramane un punct important de reper pentru perioada respectiva.

La sfarsitul anilor ’90 era cel mai simplu instrument care-ti oferea posibilitatea sa fii prezent online. Sa ai o pagina in care sa te prezinti, ori un site de bancuri, ori unul de stiri (desigur, la nivel mediocru). Cu toate bannerele pe care le puneau in pagini, cu toate pop-up-urile care se deschideau, Geocities a reusit sa atraga un nume foarte mare de utilizatori si a avut un aport destul de mare in a implica simpli utilizatori in dezvoltarea internetului, in crearea a noi si noi siteuri.

Pe 26 octombrie anul acesta, Yahoo a decis sa inchida Geocities (pe buna dreptate, din moment ce niciodata nu a fost profitabil). Inchiderea lui inseamna sfarsitul unei era a internetului, sfarsitul erei „eu si siteul meu vs ceilalti”. Dupa cum mentioneaza si Rupert Goodwins, „GeoCities was the first proof that you could have something really popular and still not make any money on the internet […] You need to give users tools to actually do things and make things simple, one of the reasons sites like Facebook and MySpace are so popular”.

Geocities a fost cumparat de Yahoo (pentru o suma de aproximativ 3 miliarde $, enorma pentru 1999) in momentul sau de glorie. Au mai urmat ani buni de glorie, in care Yahoo tot spera sa-si recupereze investitia. Nu a fost asa. Treptat, lumea a renuntat la Geocities. Si la majoritatea celorlalte siteuri de free hosting. Au trecut la nivelul urmator. La social-networking.

Momentul de glorie Hi5

Dragos Stanca vorbeste de ceva vreme, si azi accentueaza, prin publicarea rezultatelor de trafic, despre „numarul ametitor de vizitatori pe Hi5, din Romania”. Si pe buna dreptate, pana si pentru Yahoo sau Google 2 miliarde de pageviews pe luna inseamna mai mult decat ceva. Inseamna un numar fenomenal de utilizatori care acceseaza acest site; si nu o pagina, doua – zeci de pagini.

Totusi, desi este prezent de ceva vreme in media-planul regiilor de interactive din Romania, Hi5 nu reuseste sa monetizeze foarte bine. Desi are trafic de doua ori mai mare decat urmatorul site din Romania, cred ca are venituri din publicitate pe la 10% din cat are, sa zicem, Zf.ro.

De ce? Pentru ca promovarea online a lui Hi5 inseamna siteuri precum Pitzipoanca.org. Pentru majoritatea, Hi5 e o retea de agatat, cu poze semi-pornografice. Si asta este oarecum adevarat. Insa, din cei 4 milioane de vizitatori unici pe care ii are Hi5 Romania, nu toti sunt manelisti, puberi sau obsedati sexual. Totusi, chiar daca stii ca o parte din targetul tau e acolo, ti-e greu sa-ti asociezi brandul cu o tipa la bara sau cu un armani-spanish-user.

Fara a interveni la nivelul regulilor de utilizare a siteului si a restrictiona o parte din continutul vizual, Hi5 va fi in continuare cel mai accesat site din Romania. Dar si cel mai ocolit de advertiseri (ca dovada – in momentul de fata campaniile care ruleaza pe Hi5 sunt pentru tricourisms.ro si perecheaideala.ro). Chiar daca acel 1% inseamna targetul meu, si ca volum poate sa fie chiar mai mare decat pe un site serios, diferenta de 99% creeaza teama unei asocieri eronate, generatoare de probleme de imagine. Iar Neogen nu e nici el departe…

Iar daca v-am plictisit destul cu discutii despre site si trafic, va astept pe Intelepciune.info, la o portie de povestiri savuroase! :)