Google incepe sa nu mai fie Google

Posted by in motoare de cautare, social networking

De prin 2001 folosesc Google drept motor de cautare; si am doua motive pentru care o fac: relevanta rezultatelor si interfata curata. Treptat, urmare a actiunilor tot mai agresive de seo (black&white), rezultatele au inceput sa fie populate si de ciudatenii. Dar Google a stiu intotdeauna sa fie deasupra spammerilor, sa mentina un index cat mai relevant.

Despre interfata insa, e alta poveste. In ultima perioada aceasta a devenit din ce in ce mai incarcata; si asta dintr-un singur motiv – pentru a-si promova propria Plus-ul, intr-o competitie care ii macina din ce in ce mai mult pe mai-marii Google: suprematia retelelor sociale. Iata o comparatie a layoutului Google, in 2005 si in prezent:

Aparitia butonul „+1″ pentru orice link din rezultate, facelift-ul tuturor serviciilor oferite, repozitionarea rezultatelor in pagina de cautari – toate acestea au ca scop promovarea unui singur serviciu: Google Plus. Alex Negrea sugereaza (intr-o incercare de argumentatie relativ esuata, in opinia mea) ca evolutia este una normala, spre comunitate si recomandari. De fapt, „evolutia” se concretizeaza in bombardarea utilizatorului cu un serviciu care s-a dovedit ca nu aduce nimic nou pe social-networking. Si atat timp cat el, serviciul in sine, a reusit sa genereze doar 75 de milioane de utilizatori (peanuts pentru o companie de acest gen), se foloseste intreg ecosistemul Google pentru a favoriza cresterea retelei.

Google nu sustine social networkingul. Google isi sustine propriul ecosistem; si lupta pentru a-si mentine suprematia in mediul online. Dupa cum observa Danny Sullivan, majoritatea vedetelor au pe Twitter si Facebook au un numar mult mai mare de fani decat pe Google Plus. Dar, evident, este promovat cel din urma.

Pe scurt, sunt transmise doua mesaje:

  • catre utilizatori: pe google plus gasiti informatia sociala relevanta
  • catre companii: optimizati-va prezenta pe google plus pentru a putea beneficia de rezultate organice

Google a creat practic ideea de seo (desi exista, la un nivel foarte redus, si inainte de aparitia sa). Dupa care conceptul de sem. Va reusi sa extrapoleze seo la nivel de gpo (google-plus-optimization)?

Nu cred. Cel putin nu in modul ostentativ in care isi promoveaza Plus-ul. Care in final se va dovedi a fi un Minus. Iar oamenii vor cauta alternative.