Digitalul in 2012. 10 Ganduri.

Posted by in advertising online

Worldwide

 1. Facebook va atinge 1 miliard de utilizatori undeva in intervalul iulie-septembrie. Nu va depasi 1.15 miliarde pana la finalul anului
 2. Atat timp cat Google+ nu va gasi ceva ingenios cu care sa atraga utilizatorii, nu va avea o crestere masiva in 2012. Si cel mai probabil nu va gasi. In aceste conditii, nu va depasi 300 milioane de utilizatori pana la finele anului.
 3. Dupa esecul cu Dodgeball, Google va cumpara Foursquare. Pe acesta nu il va mai inchide insa.
 4. Axa de investitori Rusia-China va investi masiv in Twitter si, posibil, va finaliza tranzactia Yahoo.
 5. Utilizatorii vor deveni mai selectivi in a urmari brandurile in retele sociale si, prin urmare, vor folosi mai des butonul „Unlike”. Astfel, in axa POEM va deveni POELM, odata cu nou-intrata Lost Media.
 6. Ideea de social-commerce va fi mult mai bine exploatata

Romania

 1. Odata cu cresterea numarului de device-uri destepte (smartphones / tablete), in prima parte a anului va fi lansata cel putin o aplicatie dedicata, care va genera wom masiv.
 2. Cel putin un brand va depasi 500.000 fani pe Facebook (in prezent brandul cu cei mai multi fani este Pepsi, cu aprox. 220.000)
 3. Pana la finele anului, cel putin 3 branduri (non media-related) vor fi prezente in Top 20 Fanpages, ca numar de like-uri. In prezent, niciun brand real (cu exceptia radiourilor si a televiziunilor) nu se afla in acest top.
 4. Desi brandurile vor investi mai mult in relatia cu bloggerii, interesul cititorilor va fi in continuare in scadere (trend manifestat si in 2011, comparativ cu 2010). Pe de alta parte, blogosfera se va specializa, conceptul de „blog generalist” fiind inlocuit cu cel de „blog generalist… pe o anumita tematica”.
 5. Investitiile in mobile-marketing si video-marketing vor exploda. Cat de mare va fi explozia, trebuie raportata totusi la volumul pietei locale de advertising, desigur. :)
 6. SEO, SM, SMO vor fi din ce in ce mai cerute de companii in pitch-urile de digital.

Sa vedem cum va fi. Un lucru este cert: va fi everything everywhere.

Pentru o lista mai realista de digital trends pe 2012, cititi AdAge, Skive, Fjord si eMarketer. Sa fie bine! :)