Despre zambete, timp si o ciocolata buna

Posted by in despre viata

Cu totii cunoastem ca amprentele sunt unice. Nimeni nu a reusit sa demonstreze acest fapt, insa. E cam greu sa amprentezi cateva miliarde de fiinte, nu?

Ei bine, astfel se intampla si cu majoritatea sfaturilor de dezvoltare personala. Unele se lovesc de un banal dus la extrem (spre exemplu, nu e nevoie sa-ti spuna cineva ca nu trebuie sa vii beat la serviciu pentru a te dezvolta personal, nu?), altele se aplica strict celui care le ofera (stiti ce succes puteti avea cu o cravata rosie la un costum gri?).

Consider propunerea de a scrie un mesaj despre dezvoltarea personala ca pe o provocare si incerc pe cat posibil sa nu cad in vreuna dintre cele doua extreme prezentate mai sus.

Pentru a avea succes pe plan personal si profesional, iti trebuie bun-simt, ceva idei bune condimentate cu zambete si o ciocolata delicioasa. Presupunand ca bunul simt nu iti lipseste, recomand o ciocolata belgiana ca parte a retetei si cinci… sfaturi, care se aplica atat in viata de familie, cat si in cea de business.

  • Perfectionismul se invata in timp, cu rabdare si entuziasm. Nu te lauda ca verifici fiecare lucru pana la cel mai mic detaliu; e foarte posibil sa omiti din aceste verificari chiar lucrurile importante.

Rasna era una dintre cele mai renumite companii producatoare de sucuri concentrat din India. Prin 1986 a incercat sa intre pe o noua piata, a carbogazoaselor, prin produsele Oranjolt. Au pregatit lansarea foarte meticulos, insa esecul a fost de proportii. De ce? Au omis din toata schema lor un amanunt important: Oranjolt-ul trebuia sa fie tinut la frigider. Iar retailerii din acea perioada obisnuiau sa opreasca frigiderele noaptea. De aici, probleme grave de calitate. Esecul a fost imediat.

  • Dramatismul ajuta. Dar trebuie sa fii un foarte bun actor. Incearca sa nu fi in centrul atentiei prea des.

McDonald’s a incercat la un moment dat sa remedieze reputatia de mancare nesanatoasa, lansand trei noi produse: McLean Deluxe (menu ‘sanatos’), Arch Deluxe (hamburger rebranduit) si McSoup. Au esuat, desigur. De ce? In primul rand, avansau foarte mult ideea de mancare gustoasa, pentru aceste noi produse. Si, dupa cum bine observa cineva, nimeni nu merge la McDonald’s asteptandu-se ca fast-food-ul sa primeasca vreodata o stea Michelin. In al doilea rand, a creat confuzie in randul consumatorilor. Ah, si sa nu uit: decizia de a lansa Arch Deluxe a venit dupa studii de piata complexe. Deci, un pic de scepticism nu strica niciodata. 😉

  • Melcul nu ar fi un bun om de afaceri. Pe de alta parte, nici nu cred ca ii este aceasta menirea. Invata sa iei decizii rapide. Si mai ales, invata cand sa iei decizii rapide.

Alpinismul cred ca ilustreaza foarte bine aceasta situatie. Pe de o parte, ascensiunea ca tel principal, pe de alta parte rapiditatea cu care trebuie sa reactionezi in situatii de criza. Cand cade o piatra, trebuie sa stii cum si pe care sa o prinzi. Intr-o milisecunda.

  • Intelegerea si respectarea celorlalti. Ei, cu totii suntem cu nasul pe sus uneori. Putin aroganti, foarte mult indiferenti. Cu totii avem dreptate si toti ceilalti gresesc.

Aminteste-ti insa ca intre a-l ironiza pe celalalt si a-l ofensa prin vorbele si actiunile tale este o bariera aproape insesizabila. Iar batranul meu profesor de fizica avea o vorba, pe cat de simpla, pe atat de marcata de realitate: De ce sa faci rau… cand poti face bine?

  • Cand esti in impas, in cele mai tensionate momente ale vietii tale, ingaduie-ti clipa de liniste. De stand-by. Si, daca poti, descopera arta. Creeaza. E singura modalitate prin care te poti regasi in totalitate.

Un batran intelept spunea ca nu exista om care sa nu fi scris, pictat, sculptat, modelat, construit, inventat vreodata ceva fara sa o faca pentru a iesi din propriul infern. Nu te teme de rezultatul operei tale!

La final, da putina atentie patratelului de ciocolata pe care il tii. A ta amprenta il defineste. Dupa cum poti diferentia orice lucru pe care il realizezi cu pasiune. Si cu o bucatica de ciocolata. Ah, da – la care se adauga un zambet. :)