Biserici in Centrul Vechi – Lipscani, Bucuresti

Posted by in Bucurestiul nevazut

Bine v-am regasit in 2012! Un an bogat sa aveti, atat sufleteste, cat si… lumeste. :)

Incep acest an cu un mesaj mai altfel fata de tematica blogului pe care va aflati. Regasim pe internet o multime de articole despre restaurante in centrul vechi din Bucuresti, despre baruri, despre cluburi, despre stand-up comedy, chiar si despre magazine sau ceainarii. Dar zau de am gasit vreun articol, chiar si numai o referire despre bisericile din Centrul Vechi al Bucurestiului.

Ei bine – nu mai devreme de ieri, la sfarsitul unei mese aproape copioase la una dintre multele carciumi lipscanesti (lipscanene?), am luat la picior Centrul Vechi in cautarea de biserici. Pe o parte le stiam, pe unele le-am descoperit pentru prima data. Aceste biserici, mici locuri de respiro sufletesc intr-un oras tot mai prafuit si mai aglomerat, sunt, pe buna dreptate, o mana cereasca. Merita cu desavarsire sa le vizitati, fie ca va raportati la sacru, la valoarea profund spirituala pe care o au, de sute de ani, fie ca va raportati la profan – sunt adevarate opere de arta!

Iata in continuare bisericile din Lipscani si din imprejurimi, pe care le-am (re)descoperit ieri. Camera foto nu aveam, iar telefonul era epuizat, motiv pentru care texte sau poze voi prelua din alte surse (acolo unde voi gasi):

 1. Biserica Sfantul Anton / Buna Vestire Curtea Veche este una dintre cele mai cunoscute biserici din Bucuresti. Si ieri, cand am vizitat-o, era plina de credinciosi de toate varstele, care stateau la rand, pentru a lasa un acatist. Zidita de Voievodul Mircea Ciobanul, in 1545, valorosul exemplar de arhitectura religioasa din vremea feudala este cea mai veche biserica din Bucuresti. O regasiti la intrarea in Lipscani, langa ruinele Cetatii Domnesti. Adresa exacta a Bisericii Curtea Veche este: Strada Sepcari, nr. 22 bis. Aflati detalii mai multe despre Biserica Curtea Veche pe CrestinOrtodox.ro
 2. Biserica Zlatari – Adormirea Maicii Domnului, situata in fata Palatului CEC, este poate singura biserica din Bucuresti pictata de Gheorghe Tattarescu. Isi pastreaza denumirea de la primii ctitori, breasla zlatarilor, care au ctitorit o bisericuta in secolul 17. Este cunoscuta mai ales pentru slujbele de exorcizare, impotriva vrajilor si a blestemelor. Una dintre marile comori ale bisericii este mana Sfantului Ciprian, aparator de vraji si blesteme. Adresa exacta a Bisericii Zlatari este Calea Victoriei nr. 12. Aflati mai multe despre Biserica Zlatari pe siteul dedicat, dar si dintr-un reportaj realizat de Formula AS.
 3. Biserica Sfantul Nicolae Selari, in apropierea Hanului cu Tei, reconstruita la 1700 pe locul unei mai vechi biserici de lemn, a suferit numeroase pagube de-a lungul timpului, in urma unor cutremure si incendii. Biserica actuala dateaza din 1868, iar pictura este realizata tot de catre Gheorghe Tattarescu. Adresa exacta a Bisericii Sfantul Nicolae Blanari – Selari este strada Blanari nr. 16, cu intrare din Selari. Aflati detalii despre aceasta biserica pe site-ul Biserici.org
 4. Manastirea Stavropoleos – Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil cuprinde singura biserica brancoveneasca din Bucuresti, inalatata in 1724, in timpul domniei lui Nicolae Mavrocordat. Semnificatia numelui manastirii este „Orasul Crucii” (in greaca veche). Corul bisericii este printre singurele care canta muzica neo-bizantina. Biserica se afla pe colt, vizavi de Caru’ cu Bere. Adresa exacta a manastirii este str. Stavropoleos nr. 4. Aflati mai multe pe siteul dedicat, dar si pe metropotam.ro
 5. Biserica Sfantul Dumitru-Posta / Sfantul Dumitru de Juramant, din apropierea Muzeului de Istorie (fost Palatul Postelor, de unde si denumirea bisericii), a fost ridicata in 1819, pe locul unei mai vechi biserici, de prin secolul al XIV-lea. Este paraclis universitar al Bucurestiului si adaposteste mai multe sfinte moaste: ale Sfantului Pantelimon, ale Sfantului Haralambie, ale Sfintilor Antipa si Nicanor. Totodata, este singura biserica din Capitala unde veti gasi o icoana veche, cu Sfantul Iuda Tadeul. Adresa exacta a Bisericii Sfantul Dumitru-Posta este strada Franceza nr. 3. Aflati mai multe despre Biserica Sfantul Dumitru de Juramant pe site-ul dedicat.
 6. Biserica Sfantul Ioan Nou – Piata se afla vizavi de Centrul Vechi, intre blocuri, venind dinspre Piata Unirii. Lacasul a fost sfintit in anul 1766 si refacut in mai multe randuri, dupa incendii sau cutremure. Multi enoriasi calca pragul bisericii, care a fost translatata in 1986 cu 23 de metri, fiind ascunsa intre blocuri, conducerea din acele vremuri considerand ca biserica este prea la sosea… Adresa exacta a bisericii este bulevardul I.C. Bratianu, nr 39. Aflati mai multe desore Biserica Sfantul Ioan Nou – Piata pe site-ul dedicat.
 7. Biserica Sfantul Spiridon Vechi, este dovada renasterii spirtualitatii ortodoxe de dupa Revolutie. In 1987, Elena Ceausescu dispunea ca doua dintre bisericile emblematice ale orasului, Sfanta Vineri si Sfantul Spiridon Vechi, sa fie daramate. Peste locul bisericii Sfanta Vineri s-au ridicat blocuri, iar peste locul celei de-a doua s-a facut o parcare de masini. Ramasitele din urma demolarii au fost duse la Cernica, de unde au fost recuperate dupa Revolutie. Toate acestea, impreuna cu usile bisericii (care erau folosite pe post de usi la garajul unui actual politician…) au fost utilizate pentru refacerea vechiului asezamant. Iar rezultatul este un coltisor de reculegere aflat in Piata Natiunilor Unite, alaturi de asezamantul socio-medical Nadia Comaneci. Se spune ca icoana Sfantului Spiridon aflata in biserica de aici este facatoare de minuni. Adresa exacta a bisericii este Piata Natiunilor Unite nr. 5-7. Aflati mai multe despre Biserica Sfantul Spiridon Vechi pe CrestinOrtodox.ro si in cadrul unui reportaj Formula AS.
 8. Biserica Sfintii Apostoli Petru si Pavel Matei Basarab, fosta Manastire a Tarnovului este una dintre cele mai vechi biserici ale orasului, fiind atestata la 1585, ctitorie a lui Matei Basarab. Lacasul se afla pe strada Sfintii Apostoli, la numarul 33A. Aflati detalii despre Biserica Sfintii Apostoli pe siteul CrestinOrtodox.ro
 9. Biserica Sfantul Gheorghe Nou este ctitorie a voievodului Constantin Brancoveanu si dateaza din secolul al XVI-lea. Biserica adaposteste o parte din mana dreapta a Sfantului Ierarh Nicolae. In curtea bisericii se afla monumentul „Kilometrul zero al Romaniei”, sculptat de Constantin Baraschi in 1938. Adresa exacta a bisericii este bulevardul I.C. Bratianu nr. 1. Aflati detalii despre lacasul de cult pe site-ul dedicat.
 10. Alte biserici aflate in vecinatatea Centrului Vechi sunt:
  • Biserica Sfantul Nicolae Rusa, monument de arhitectura religioasa rusa a inceputului de secol 20. Detalii pe site-ul dedicat
  • Biserica Coltea, parte a fostei Manastiri Trisfetitele, ctitorita de Mihai Cantacuzino (detalii)
  • Biserica Baratia, cea mai veche biserica romano-catolica din Bucuresti, ce dateaza din secolul al XVII-lea (detalii)
  • Statuia ce indica fostul altar al Bisericii Sfantul Anton, vizavi de Biserica Curtea Veche.

Fiecare biserica este o opera desavarsita. Si va asteapta sa popositi pentru cateva clipe, la ceas de sarbatoare, spre a va reculege.