Attending. Facebook vs Real life

Posted by in social networking

La cate evenimente Facebook ati bifat „Attending” in ultima luna? La cate dintre acestea chiar ati participat? :)

Ieri a avut loc in Herastrau (si in alte cateva parcuri din tara) bataia cu apa la care isi anuntasera prezenta, pe Facebook, peste 35.000 de persoane. In realitate, au venit aproximativ 400, adica putin peste 1%. In mod asemanator s-a intamplat si in alte orase (cum ar fi Suceava cu 40 de participanti din 2000 anuntati).

De ce da lumea attend la un eveniment, stiind sigur ca nu va participa? Mai intai, o scurta impartire a acestor Facebook events, pe tematici. Asadar, avem:

  • evenimente virtuale – cum ar fi „la ora 12 luam cu totii o pauza de 5 minute”. Participarea concreta la astfel de eveniment este, evident, imposibil de cuantificat.
  • evenimente ocazionate de cauze sociale – cum ar fi donatii pentru un copil bolnav. Aici o parte dintre cei care dau attend vor fi si dona, iar o parte fac acest lucru pentru a crea awareness pentru cauza respectiva.
  • evenimente ocazionate de concursuri – dintre toti cei care dau attend la „Romania castiga un iPAD”, unul va castiga un iPAD. Astfel de concursuri nu au nicio legatura cu ideea de event dar deh, suntem inventivi. Cei care dau attend sunt, in proportie covarsitoare, obsedatii de concursuri.
  • evenimente reale – cum este cel descris mai sus. Ei, in aceasta situatie te-ai astepta ca un procent semnificativ dintre cei care isi anunta participarea chiar sa participe. Dar nu se intampla asa. De ce?

Multi dintre cei care isi anunta participarea o fac doar pentru ca li se pare cool sa anunti ca vii la un event de acest gen. E trendy sa „attending” evenimente urbane.

O alta parte importanta (din cei 35.000, in cazul de mai sus) au bifat attending pur si simplu pentru ca le-a placut ideea, desi mare parte stiau ca nu vor veni (mai ales ca unii locuiesc in alte tari, spre examplu).

Altii au bifat participarea pur si simplu ca scuza pentru a lipsi din alte locuri.

In fine, mai sunt cei care „attending” in ideea ca e posibil sa vina, daca nu gasesc altceva mai interesant si, pe la 1%, cei care sunt siguri ca vin.

Asadar, daca lansezi un eveniment urban cu 100 attending, e posibil sa ai un monolog formidabil la marea intalnire. :)